Çin, piyasadaki sıkıntıların ortasında yeni menkul kıymetler düzenleyicisi atadı
Çin, çalkantılı mali piyasalarını istikrara kavuşturmak için yaptığı son hamlede menkul kıymetler düzenleyicisinin liderini değiştirdi. Wu Qing, Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu’nun (CSRC) eski başkanı Yi Huiman’ın yerini aldı. Wu, Şangay Menkul Kıymetler Borsası’nın lideri ve Şanghay belediye yönetiminde parlamento üyesi olarak önemli deneyime sahip.
Liderlik değişikliği, Çin borsasının Pazartesi günü beş yılın en düşük seviyesine inmesi ve yatırımcıların pozisyonlarını düşürmesine yol açmasıyla geldi. Yi’nin ayrılışı, analistler ve yatırımcılar tarafından hükümetin zor durumdaki piyasaları destekleme çabalarının arttığının bir göstergesi olarak görülüyor.
Açığa satış kısıtlamaları ve süreç maliyetlerinin düşürülmesi gibi piyasa odaklı çeşitli destek önlemlerinin yanı sıra hükümet tarafından verilen takviye garantilerine rağmen, piyasalar ciddi bir toparlanma olmaksızın ancak istikrara kavuştu.
Çarşamba, Şanghay Yerleşkesi endeks Pazartesi gününün en düşük seviyesinden %1,4 yükseldi ve birinci sınıf CSI 300 Endeksi %1 artış gösterdi. Ancak altı aylık dönemde yüzde 13 ve yüzde 15’in biraz üzerinde düşüş gösteren endeksler, yılbaşından bu yana sırasıyla yaklaşık yüzde 5 ve yüzde 2,6 oranında düşüş gösterdi.
Çin pazarları, borçlu geliştirici Evergrande’nin (HK:3333) yakın zamanda tasfiye edilmesinin, tüketici güvenini etkileyen ve COVID-19 salgınından toparlanmayı engelleyen emlak krizini daha da kötüleştirmesiyle 2019’dan bu yana sürekli zorluklarla karşı karşıya kaldı.
Yatırımcılar, özellikle Wu’nun önceki CSRC liderlerinin bankacılık deneyimlerinden farklı olan menkul kıymetler düzenlemesindeki geçmişi göz önüne alındığında, piyasa kaygılarını hafifletmek için daha fazla eylem çağrısında bulunuyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF), geçtiğimiz günlerde artan hükümet harcamaları nedeniyle Çin’in 2024 büyüme tahminini 0,4 puan artırarak %4,6’ya yükseltti. Ancak bu büyüme oranı hâlâ geçen yılın %5,2’lik büyümesinden daha yavaş. IMF, Çin’in toparlanmasının ek emlak reformları ve artan tüketici güven harcamaları ile hızlandırılabileceğini öne sürdü.
Çin varlıklarındaki kayda değer satışa rağmen, 31 Ocak’a kadar olan haftada Çin hisse senetlerine 6,3 milyar dolarlık bir giriş yaşandı; bu, bir önceki haftadaki yaklaşık 12 milyar dolarlık girişin ardından 2015’ten bu yana en büyük giriş oldu. Bu girişler, hükümetin piyasa duyarlılığını istikrara kavuşturma çabalarıyla teşvik edildi. Ancak geçen yıl Çin portföylerinden akan 80 milyar dolardan fazla para göz önüne alındığında, fon çekmek hâlâ zor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.