Irak ABD mahkemesine başvurdu: ‘Türkiye tazminat ödemeli’
Irak, Ceyhan limanından petrol ihracatına ilişkin tahkim davasında Türkiye’nin tazminat ödemesine ilişkin kararın uygulanması için ABD federal mahkemesine başvurdu. Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi (ICC), merkezi hükümetin Ankara’yı Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKRG) 2014 ve 2018’in ortalarında Bağdat’ın onayı olmadan petrol ihraç etmesine izin vermekle suçladığı Bağdat’ta bir tahkim davasını çözdü.
Ülkeler arasındaki ticari ihtilaflara bakan ve merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Ticaret Odası, davada Irak’a tazminat ödenmesine karar verdi. Türkiye, tahkim davasındaki kararın ardından Ceyhan boru hattındaki petrol akışını durdurmuştu.
‘İLETİŞİM KARARI UYGULANIYOR’
VOA Türkçe’nin haberine göre Irak, ABD’nin başkenti Washington’daki Bölge Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda, tahkim davasında verilen tazminat kararının tanınmasını, doğrulanmasını ve uygulanmasını talep etti.
Merkezi Erbil’de bulunan KBY’nin Ceyhan üzerinden petrol ihracının yasa dışı olduğunu savunuyor. Dünya petrol arzının yüzde 0,5’i bu boru sınırından geçiyor. Irak merkezi hükümeti ve Erbil yönetimi, geçen hafta Türkiye üzerinden petrol ihracatına devam etmek için süreksiz bir anlaşma imzaladı, ancak bölgeden gelen haberlere göre boru hattından petrol akışı şu anda başlamadı. Konuyla ilgili daha önce Reuters’e bilgi veren kaynaklar, Türkiye’nin boru sınırını yeniden açmadan önce 2018 sonrasını kapsayan bir davanın daha sonuçlanmasını istediklerini kaydetti.
Irak, 25 Mart’ta tahkim davasını kazandığını açıklamış, 2014-2018 dönemini kapsayan davayla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, Türkiye’nin Irak’a yaklaşık 1,5 milyar dolar tazminat ödemeye karar verdiğini söylemişti. Türkiye Enerji Bakanlığı, üç gün sonra yaptığı açıklamada, Irak’ın da Ankara’ya tazminat ödeme kararı aldığını bildirdi. (DIŞ HABERLER)