Pamukkale’de şeftali hasadına başlandı
Pamukkale’de şeftali hasadına başlandı
DENİZLİ – Denizli’nin Pamukkale ilçesinde sıklıkla yetiştirilen ve tüketilen yaz meyvelerinden şeftalide hasat sezonu başladı.
İklim özellikleri nedeniyle başta kekik, nar ve ayva olmak üzere pek çok tıbbi ve aromatik bitki ve meyvenin yetiştirildiği Denizli’nin Pamukkale ilçesinde üretilen şeftalilerin hasadı yapılmaya başlandı. Pamukkale İlçesi Irlıganlı Mahallesi’nde başlayan şeftali hasadına Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli ve üreticiler katıldı. Türkiye’deki şeftali üretiminin yüzde 11,80’i Denizli’de üretiliyor. Denizli şeftali üretiminde Türkiye’de 4’üncü, Ege Bölgesi’nde ise 1’inci sırada yer alıyor. Denizli’de 2022 yılında 27 bin 490 dekar alanda 94 bin 503 ton şeftali üretildi.
Şeftali yetiştiriciliği; Uygun iklim, arazi ve toprak yapısına bağlı olarak çoğunlukla Çivril, Honaz ve Pamukkale ilçelerinde yapılmaktadır. Pamukkale ilçesinin Irlıganlı Mahallesi’nde 716 dekar alanda şeftali ve nektarin yetiştiriciliği yapılıyor, ilçede kurulan soğuk hava depolarının da etkisiyle şeftali ve nektarin üretimi artıyor. Bölgenin iklim ve toprak yapısı şeftali üretimine uygun iklim özelliklerine sahip olduğundan bölgede yetiştirilen ürünler ihracat kalitesindedir. Pamukkale ilçesinde Sweet Lady, Caldesi 85, Venus, Extrem Red nektarin çeşitlerinin yanı sıra Extrem 314, Plus Plus, Extrem Jully şeftali çeşitleri de bolca yetiştirilmektedir. Sabahın erken saatlerinde toplanan şeftaliler, işlemin ardından tek kullanımlık kasalara ayrılıyor. 5-10 Eylül tarihleri arasında başlayan şeftali hasadının eylül ayı sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.
“Sert ve çok güzel bir lezzet”
Pamukkale ilçesinde üretim ve ihracat yapan Mevüt Erarslan, üretilen şeftalilerin geçirdiği aşamaları ve sabah erkenden toplanan şeftalilerin, işlemlerin ardından tek kullanımlık kasalara nasıl yerleştirildiğini anlattı. Rekoltenin şeftali çeşidine ve ürünün özelliklerine göre değişiklik gösterdiğini anlatan Erarslan, “Şu anda bahçede bulunan ürün çeşidi Plus Plus, yol ve raf ömrü en yüksek ürünlerden biri. ve çok güzel bir aroması var. Bu sayede depoda 45 gün kalabiliyor. Burada toplanan şeftalilerin çoğunluğu AB ülkelerinden geliyor.” “Romanya, Ukrayna, Rusya, Belarus, KKTC, Dubai, Suudi Arabistan ve Katar’a ihraç ediliyor” dedi.