prof. Murat Türkeş: Kuraklığı hafifletecek yağış yok
İklim Değişikliği ve Politika Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş40 yılın en kurak sonbaharından sonra MarmaraÖzellikle ülke için suyun yeterli ve verimli kullanılmasının önemine dikkat çekti.
Türkeş, 2022’de sonbaharın uzun dönem ortalamalarına göre hem sıcak hem de kurak geçtiğini söyledi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’Türkiye’nin raporlarına göre sonbahar mevsimi için normal olan yağış miktarı (1991-2020 ortalaması) 132,7 milimetre iken, 2021’de 105,6 milimetre, 2022’de ise 96,3 milimetre oldu.
Türkeş, 2022’de normale göre yüzde 54 ile en fazla düşüşün yaşandığı Marmara Bölgesi’nde sonbahar yağışlarının son 40 yılın en düşük seviyesinde olduğunu bildirdi.
Türkeş, Aralık ayının ikinci yarısından itibaren hava sıcaklıklarının yeniden uzun dönem ortalamalarının üzerine çıktığını ve kuraklığın devam ettiğini söyledi. Yaz kuraklığını da eklerseniz, Orta Ege ve İç Anadolu’nun kuzey ve batısında, özellikle Türkiye’nin kuzeybatısında, Batı Anadolu ve Marmara’da, Batı Karadeniz’de, 6 ayı aşkın süredir şiddetli ve şiddetli bir kuraklık yaşıyoruz. ve Kuzey Ege.dedim.
‘Yeni bir kuraklık devreye girdi’
Marmara Bölgesi’Çanakkale’nin başta olmak üzere çoğu yerinde çok kuraklık yaşandığını belirten Türkeş, 3 aylık ve 6 aylık kurak dönemler dikkate alındığında bir önceki kurak dönem de sayıldığında kurak dönemlerin yaşandığının anlaşıldığını söyledi. son 3 yılda nemli dönemler yaşandı ancak yeni bir kurak döneme girildi.
Önümüzdeki dönem yağış beklentilerine değinen Türkeş, şunları kaydetti:
‘Akdeniz iklimine sahip bölgelerde kış kuraklıklarının sıklığı ve şiddeti arttı’
prof. Türkeş, mevsim iddialarına göre yağışlı günlerin olacağını ancak uzun süreli kuraklığı ortadan kaldırmak için yağışların ufukta görünmediğini belirtti.
Uzun vadeli ortalamalardan daha sıcak havaların olduğuna dikkat çeken Türkeş, ” Bu sezon olmaması gereken tropik hava sistemlerinin kuzeye açık bir şekilde tanıtılmasıyla, Kuzey Afrika kökenleriyle büyük ölçüde ilişkilidir. Hava sıcaklıklarının ortalamanın üzerinde olması, kışın günlük en yüksek sıcaklık olan 15, 16 ve hatta 19 derece olması buharlaşma ve terleme yoluyla su kaybını artırmaktadır. Dolayısıyla buharlaşma, sıcaklık ve yağışın yer aldığı endekslerde, Marmara Bölgesi ve Çanakkale bölgesinde kuraklık şiddeti çok daha güçlüdür.ifadelerini kullandı.
Türkeş, ortalamalara göre önümüzdeki aylarda yağışların azalmasının özellikle tarım ve su kaynaklarında, kentsel içme ve kullanma sularında olumsuzluklara yol açabileceğini belirtti.
Çanakkale’de büyük akarsular değil küçük havzalar olduğunu, kentte sadece Sarıçay’ın beslediği Atikhisar Barajı olduğunu anlatan Türkeş, şunları kaydetti: