Yeşilay’dan ‘kriz’ rehberi
ANKARA (İGFA) –Birleşmiş Milletler ve Manchester Üniversitesi tarafından hazırlanan “Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi” Yeşilay işbirliği kapsamında uzmanlar tarafından incelenip, düzenlenerek Türkçe’ye çevrilerek krizden etkilenenlerin hizmetine sunuldu. beyin sarsıntısı
Bu kapsamda beyin sarsıntısının çocuklar üzerindeki etkilerinin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.
Yeşilay’ın internet sitesinde yer alan “Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi”, etkilenen anne-babaların duygularıyla yüzleşmesiyle başlıyor.
Anne babaları önce kendilerine yardım etmeye davet eden rehber, sunduğu seçeneklerle süreci aşmaları için onları motive ediyor. Bunu yaparken de çocukları ile empati kurmalarını sağlar.
ÇOCUKLARIN DAYANIKLILIKLARI NASIL ARTIRILIR?
“Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi” güvenliğin her şeyden önce geldiğini hatırlatmakta ve çocukların kendilerini rahat hissedecekleri alanların oluşturulması gerektiğini belirtmektedir. Yeşilay işbirliğiyle oluşturulan rehbere göre çocuklarla bu zorlu süreçte kaliteli zaman geçirmek, etraflarına vefa duvarının örülmesini hızlandırıyor. Bu noktada aileler, “Çocuklarınıza dokunmaktan, sarılmaktan, hatta onları ne kadar sevdiğinizi söylemekten uzak durmayın!” uyarı verilir. Çocukların kıymetini bilme fırsatı yaratmanın, onların dayanıklılıklarını artıran en değerli adım olduğu vurgulanır.
EBEVEYNLER İÇİN BİR BAŞLIK KILAVUZU
Okuyucuya anlaşılır bir dille sunulan “Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi”, çocuklarla geçirilen kaliteli zamanın onları kaygılardan uzaklaştıracağına dikkat çekerek ebeveynler için bir rehber niteliğindedir. Anne babaların çocuklarının yeterli davranışlar sergilemeleri için neler yapabileceklerini sunar. Çocuklarda yaşanan kargaşa ve saldırganlık duygularının, felaketlerin olağan bir yansıması olabileceğini hatırlatarak, bu tür aksiliklerle baş etme sistemlerini sıralıyor. Ayrıca korku, endişe gibi duyguların sonucu olan uyku bozuklukları ile baş etme formülleri verirken rahatlama teknikleri de sunuyor. Aynı zamanda hayatın rutinlerini sürdürmenin imkansızlıklarını aşmak açısından ebeveynler için bir başucu kitapçığı görevi görmektedir.
“Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Edin Rehberi”ne ulaşmak için tıklayabilirsiniz.